لوله

ویژگی ها و کاربرد لوله های درزدار ۲۰۲۲

ویژگی ها و کاربرد لوله های درزدار

در مقاله لوله سیاه درزدار چیست به معرفی لوله درزدار پرداختیم. در این مطلب می خواهیم مفصلا درباره ویژگی ها و کاربرد لوله های درزدار در صنعت و ساختمان صحبت کنیم.

به‌ طور کلی دو نوع از انواع لوله‌ ها در صنعت مورد استفاده قرار می‌ گیرند که یکی از آن‌ ها لوله‌ های درزدار است و دیگری لوله‌ های بدون درزدار که به لوله‌ های جوش داده شده نیز شناخته می‌ شوند؛ این لوله‌ ها با شکل‌ دادن به صفحه فولادی و به شکل یک لوله‌ی استوانه‌ ای در آوردن آن توسط فشار مکانیکی تولید می‌ شود که پس از این مراحل به‌ وسیله جوش دو طرف استوانه به یکدیگر متصل می‌ شود.

در صنعت برای تولید لوله‌ های درزدار از چیزهایی که به شدت کاربرد دارند می‌ توان به ورق‌ های کوارتو که به صفحه آسیاب نیز شناخته می‌ شوند، اشاره کرد. لوله‌ های درزدار که در صنعت گاهی با نام ERW نیز شناخته می‌ شوند کاربردهای بسیاری دارند؛ اگر شما هم می‌ خواهید با کاربرد لوله‌ های درزدار بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می‌ کنیم این مقاله را تا انتها بخوانید.

انواع لوله‌ های درزدار

لوله‌ های درزدار مارپیچی

جوش یا درز در این لوله‌ ها به‌ صورت مارپیچی تشکیل می‌ شود و ورق یا ورق‌ های فولادی با استفاده از فرایند جوشکاری قوس زیردریایی (SAW) به شکل مارپیچی در می‌ آید. این لوله‌ ها معمولاً در قالب‌ هایی با قطر بزرگ ساخته می‌ شوند و بیشتر به‌ عنوان خطوط لوله با مسافت طولانی در بخش انرژی و همچنین بسیاری از بخش‌ های دیگر مانند مهندسی سازه مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

لوله‌ های درزدار طولی

در این نوع از لوله‌ ها جوش در جهات طولی ساخته می‌ شود. صفحات یا ورق‌ های فولادی در واقع به شکل منحنی هستند و از جوش قوس الکتریکی مقاومتی در جهت‌ های طولی برای اتصال درزها استفاده می‌ شود. زمانی که صفحه‌ ای ضخامت بیشتری داشته باشد، برای ساخت لوله‌ های درزدار طولی از جوش زیردریایی طولی نیز استفاده می‌ کنند.

لازم به ذکر است که این لوله‌ ها پس از انحنا دادن ورق‌ های فولادی به شکل استوانه ساخته می‌ شوند و جوشکاری آن‌ها در جهت طولی انجام می‌گیرد. همچنین بد نیست به این نکته توجه شود که لوله‌ های درزدار جوشکاری‌ شان توسط مقاومت الکتریکی انجام و در ساخت این لوله‌ ها از LSAW استفاده می‌ شود.

لوله‌ های درزدار داربستی

یکی دیگر از انواع و کاربرد لوله‌ های درزدار در داربست‌ های ساختمانی است؛ از این نوع از لوله‌ ها در پروژه های عمرانی و ساختمانی بزرگ استفاده می‌ شود. لازم به ذکر است از آن جایی که درز این لوله به‌ نوعی که بتواند برای انتقال مایعات مناسب باشد، جوش نمی‌ خورد، به همین منظور نمی‌ توان از این نوع از لوله‌ های درزدار برای انتقال آب یا گاز استفاده کرد.

ویژگی لوله‌ درزدار

معمولاً لوله‌ های درزدار به سه روش مختلف جوش داده می‌ شوند؛ یک روش از جوش لوله‌ های درزدار به این صورت است که جوش در قطر خارجی لوله قرار می‌ گیرد؛ در برخی دیگر از لوله‌ های درزدار این جوش در قطر داخلی دیده می‌ شود و در نوع دیگری از لوله‌ های درزدار جوش معمولاً هم در قطر داخلی و هم در قطر خارجی قابل‌ مشاهده است. این لوله‌ های درزدار مزیت  های بسیاری دارد که می‌ توان به صرفه‌ جویی در زمان ساخت آن، قیمت بسیار مناسب و مقرون به صرفه، اجرای راحت‌ تر در سایز های مختلف و ایجاد لوله در ضخامت‌ های مختلف اشاره کرد.

لوله های درز دار با استفاده از ورق های تولیدی از نورد گرم و سرد تولید می شوند و به صورت کوریل از شرکت فولاد خرید آن ها دنبال می شود. اندازه و ضخامت این لوله ها تقریباً دو میلی به بالا است و پس از تست خمش، فشار، کشش و پیچش با رعایت آخرین استاندار های روز دنیا روانه بازار می شود.

کویل ها بر اساس نیاز مشتری به ابعاد کوچک تر که کلاف یا نوار نامیده می شود تقسیم می شوند و از آنجایی که نیاز به جوشکاری در لوله های درزدار یک امر مهم تلقی می شود باید ویژگی های زیر را دارا باشند:

  • جوش پذیری بالایی داشته باشند.
  • نقایص نوردی و جدا نشدنی در فولاد باید در کمترین مقدار قرار داشته باشد.
  • ورق نباید تنش داخلی داشته باشد تا روند به کار گیری آن ساده تر دنبال شود.
  • سطح ورق باید صاف باشد و ضایعات پوسته شده روی سطح خارجی ورق نباید زیاد باشد.
  • تاب و انحنا در طول ورق باید حداقل ممکن باشد.

کاربرد لوله‌ درزدار

از لوله جوشی درزدار برای گاز رسانی پتروشیمی عموماً استفاده می شود و با پوشش دادن لوله ها حالت گالوانیزه شدن به خود می گیرند. این امر روند فرسایش و زنگ زدن آن ها را به تأخیر می اندازد. این لوله‌ ها برای حمل و نقل نفت و گاز از میادین نفتی به پالایشگاه‌ ها، پایانه‌ های صادراتی و مصرف کنندگان نهایی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. صنعت حمل‌ ونقل جهانی با خط لوله بر اساس افزایش تقاضای جهانی انرژی و تجارت سوخت مسیرش تعیین می‌ شود.

از کاربرد لوله‌ های درزدار می‌ توان به این موضوع اشاره کرد که این نوع لوله‌ ها در بخش‌ های ساخت‌وساز و زیر ساخت‌ های ساختمانی به جهت کاربردهای مختلف استفاده می‌ شود.

از این کاربرد ها می‌ توان به تیرهای برق و نور، داربست‌ ها، ستون‌ ها و تیرهای سازه‌ ای در ساختمان‌ های سازه‌ های فولادی همچون ایستگاه‌ های مترو، راه آهن و … اشاره کرد. همچنین می‌ توان گفت که کاربرد لوله‌ های درزدار در لوله‌ های خطوط فاضلاب است و از این لوله‌ ها در آبرسانی می‌ توان استفاده کرد.

همچنین بد نیست بدانید که صنایع شیمیایی نیز یکی از پرمصرف‌ترین جوامعی است که از لوله‌ های درزدار استفاده می‌ کنند؛ از این لوله‌ ها در ساخت خطوط فرآوری شیمیایی، سازه‌ های مکانیکی و همچنین سوله‌ های صنعتی استفاده می‌ شود؛ همچنین می‌ توان گفت که از این لوله‌ ها در برخی جاهای دیگر همچون زیربخش‌ های پتروشیمی، کود شیمیایی کشاورزی، رزین و پلیمر، کارخانه‌ های فراوری مواد غذایی مصنوعی و… کاربرد دارد.

لازم به ذکر است که از کاربرد لوله‌ های درزدار می‌ توان به صنعت خودروسازی نیز اشاره کرد؛ چرا که این لوله‌ ها در اگزوز های موتور و همچنین ساخت قاب‌ های بدنه ماشین به وفور مشاهده می‌ شود. سایر بخش‌ های مصرف‌ کننده نهایی شامل بخش مکانیکی، بخش صنعتی، کشتی‌سازی، بخش‌ های انرژی و نیرو و مبلمان فلزی است. در صنعت مکانیک، لوله‌ های درزدار کاربردهای خود را در سازه‌ های مکانیکی ماشین‌آلات، غلتک‌ های تسمه نقاله یا سایر سازه‌ های استوانه‌ای مانند آسانسور های هیدرولیک، آسیاب‌ ها، خطوط تولید و غیره پیدا می‌ کنند.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با کاربرد لوله‌ های درزدار آشنا کنیم و فهمیدیم که می‌ توان از این لوله‌ ها در جاهای مختلفی استفاده نمود و موارد استفاده‌ ی بسیار گسترده‌ ای دارند. از این لوله‌ ها می‌ توان در ساخت سازه‌ های فولادی و همچنین آبرسانی و لوله‌کشی‌ های آب و سیالات مختلف استفاده نمود. همچنین از دیگر کاربردهای لوله‌ های درزدار می‌ توان به صنعت خودروسازی، قفسه‌سازی، مجرای سیم و … اشاره کرد.

امتیازتون به این صفحه چند ستاره است؟
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *