انتقال سیال امروزه یکی از مسائل با اهمیت در ساخت هر سازه ای اعم از مسکونی، تجاری و غیره است و برای انتقال آب، گاز و دیگر سیالات در بخش های مختلف، لوله کشی مورد استفاده قرار می گیرد. قبل از معرفی لوله کشی زیرزمینی می توانید با مطالعه مقاله لوله چیست؟ اطلاعات خود را تکمیل کنید. لوله کشی را به روش های مختلفی انجام می دهند و هر یک از آن ها ویژگی ها و معایب خود را دارند. در این مقاله به لوله کشی زیرزمینی که یکی از بهترین روش ها برای انتقال سیال است می پردازیم.
انواع روش های لوله کشی
انتقال سیالات به روش های متفاوتی انجام می شود و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند که بر اساس همان ویژگی ها در پروژه های مختلف متخصصین انتخاب می کنند که کدام روش را برای انتقال سیال بر گزینند. راه اندازی تأسیسات هر ساختمانی با توجه به بودجه پروژه، نوع ساختمان، شرایط محیط و دیگر ویژگی ها به روش های مختلفی انجام می شود.
روش روکار یکی از انواع متداول در این زمینه است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. برای لوله کشی آبگرمکن و شوفاژ ها معمولاً از این نوع انتقال سیال استفاده می شود. نوع دیگری که در پروژه های لوله کشی استفاده می گردد، روش آویزی است. در این مدل معمولاً از چند نوع بست خاص که دارای مقاومت و دوام بالایی هستند، استفاده می کنند و لوله ها به کمک آن ها آویز می کنند. این روش معمولاً زمان هایی استفاده می شود که می خواهند لوله ها را از سقف آویز کنند.
در روش روکار نصب لوله ها آسان است، اما در این روش به خاطر اینکه لوله ها در قسمت بیرونی می باشند، هم خطر آسیب دیدن لوله ها وجود دارد و همچنین در معرض دید بودن لوله ها نمای خانه را تحت تأثیر قرار می دهد و از زیبایی خانه می کاهد. در روش آویزی هم لوله ها در معرض آسیب هستند و باز هم ممکن است که لوله ها در دید افراد باشند. همچنین در روش آویزی نیاز به جوشکاری است که کار را بسیار دشوار می کند. با توجه به مشکلات مطرح شده لوله کشی به روش زیر زمینی معقول ترین روش برای انتقال سیال است.
ویژگی های لوله کشی زیرزمینی
هر یک از روش هایی که برای انتقال آب، گاز و سایر سیالات مورد استفاده قرار می گیرد ، دارای ویژگی ها و خصوصیات خاص خود است. اما روشی بهتر از انواع دیگر است که در آن تعادل مناسبی بین پارامترهای با اهمیت در پروژه یعنی کیفیت، امنیت و دوام برقرار باشد. با برسی انواع روش ها از نظر این پارامتر ها متوجه بهترین متد برای انجام پروژه می شوید.
روش لوله کشی زیرزمینی ویژگی های زیادی دارد که باعث شده از مدل های دیگر منطقی تر باشد. در نوع زیرزمینی بالاترین امنیت برای لوله ها وجود دارد، زیرا در این روش لوله ها در زمین قرار گرفته اند و از دسترس دور هستند و احتمال وقوع رخدادی که منجر به آسیب به لوله ها شود، بسیار کمتر از دیگر روش ها است. البته باید افراد متخصص در این نوع لوله کشی، جایگاه لوله ها را در زیر زمین تعیین کنند تا لوله کشی به نحوی باشد که دسترسی به آن ها سخت نباشد و در صورت نیاز به تعمیر در دسترس باشند.
کانال تلگرام بازار لوله و اتصالات ایران
لوله کشی زیرزمینی باعث می شود تا دیگر لوله ها در معرض دید نباشد و این موضوع هم به زیبایی خانه کمک می کند و هم باعث اشغال فضا نمی شود. از آنجایی که لوله ها در خاک هستند، دوام و عمر بیشتری نیز نسبت به انواع دیگر لوله کشی دارند و به همین دلیل لوله کشی زیر زمین بهتر از سایر روش ها برای انتقال سیال است. در حوزه های مختلفی می توانید از این روش برای انتقال سیال استفاده کنید.
مراحل لوله کشی زیرزمینی
برای انجام این نوع از لوله کشی باید مراحل آن را به ترتیب دنبال کنید. اولین مرحله در انجام آن تعیین مسیر قرار دادن لوله ها است. این مرحله از مهم ترین قسمت ها به حساب می آید، زیرا تأثیر بسیار زیادی در کیفیت کار دارد. برای مشخص کردن محل قرارگیری و عبور لوله ها باید از مهندس مربوطه که علم کافی در این زمینه را دارد، کمک بگیرید تا بهترین نقشه برای جای گذاری و قرار دادن لوله ها را پیدا کنید.
بعد از تمام شدن این مرحله باید اقدام به کندن مسیر هایی که مشخص کرده اید، کنید. میزان عمق در این بخش اهمیت زیادی دارد و باید عمق را به شکلی انتخاب کنید که آن قدر زیاد نباشد که دسترسی به لوله ها سخت شود و آن قدر کم نباشد که لوله ها به سطح نزدیک باشند و در معرض آسیب قرار بگیرند. پس از آن نوبت به جای گذاری لوله ها می رسد. باید لوله ها را در مسیر تعبیه شده قرار دهید و آن ها را توسط اتصالات مناسب به یک دیگر وصل کنید.
انتخاب جنس مناسب لوله در این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد که باید به آن توجه کنید تا دوام لوله کشی بالا رود. سپس نوبت شیب بندی لوله ها می رسد. شیب بندی جهت حرکت سیال درون لوله را مشخص می کند و به همین دلیل اهمیت زیادی دارد و باید به صورت مهندسی و دقیق انجام شود تا در آینده جریان سیال درون لوله به درستی هدایت شود و دچار مشکل نشوید. پس از طی کردن این مراحل باید، انتقال سیال را تست کنید و در نهایت آن را به منبع اصلی برای انتقال سیال وصل کنید.
نکات مهم که در لوله کشی زیرزمینی باید به آن توجه کرد
لوله کشی زیرزمینی ویژگی های مثبت بسیار زیادی دارد که به تعدادی از آن ها اشاره شد و همین ویژگی ها سبب شده تا از این روش برای جابجایی استفاده کنند. اما در انجام پروژه ها با استفاده از این روش باید نکاتی را مد نظر داشت که باعث افزایش کیفیت و ایمنی پروژه و طول عمر بیشتر آن می شود.
اولین نکته تعیین مسیر لوله کشی است. بسیار مهم است که محلی درست انتخاب شود تا لوله ها مسیر کوتاهی تا مقصد طی کنند و به راحتی به مقاصدی که باید برسند. همچنین باید در تعیین ارتفاعی که زمین را حفر می کنید، دقت کنید. فاصله زیاد از سطح زمین دسترسی به لوله ها را سخت می کند و در صورت بروز مشکل باعث می شود نتوانید به راحتی به لوله دسترسی داشته باشید.
جنس لوله استفاده شده موضوع مهم بعدی است. جنس لوله به کار رفته تأثیر مستقیمی بر عمر لوله کشی دارد. باید از جنسی استفاده کنید تا در خاک و همچنین در مجاورت رطوبت بودن باعث پوسیدگی آن ها نشود. معمولاً از پلی پروپیلن برای لوله کشی زیرزمینی استفاده می شود که دوام بالایی دارد.
نکته مهم دیگر شیب بندی لوله ها می باشد. باید دقت کنید تا در هنگام قرار دادن لوله ها شیب بندی را به خوبی رعایت نمایید. با انجام شیب بندی درست جریان سیال درون لوله به سمت درست هدایت می شود و همچنین فشار سیال درون لوله نیز افزایش می یابد. رعایت نکردن شیب بندی موجب اختلال در روند انتقال سیال و یا کند بودن فشار آن می شود. هنگام پر کردن حفره دقت کنید که لوله ها به خوبی دفن شوند تا در جای خود ثابت باشند و لق نزنند. همچنین اتصالات لوله را باید حتماً چک کنید تا مشکلی به وجود نیاید. برای آشنایی با انواع اتصالات می توانید روی لینک ضمیمه شده کلیک کنید.
کاربرد لوله کشی زیرزمینی
لوله کشی زیرزمینی یکی از بهترین روش ها برای انتقال سیالات مختلف است. این نوع انتقال سیال برای صنایع و حوزه های مختلفی به کار برده می شود. می توان گفت در اکثر حوزه ها امکان لوله کشی زیرزمینی وجود دارد، اما در هر حوزه ای، روش لوله کشی زیرزمینی با توجه به استاندارد های آن زمینه و خواص فیزیکی و شیمیایی سیالی که قرار است از طریق لوله ها منتقل شود، قواعد خود را دارد.
پس باید برای انتقال سیال، علاوه بر در نظر داشتن ضوابط و استاندارد های این روش، شرایط و ویژگی های حوزه ای که در آن از این روش استفاده می شود و همچنین سیالی که قرار است توسط لوله ها منتقل گردد را در نظر بگیرید. لوله کشی فاضلاب از جمله مثال های موفق لوله کشی زیرزمینی می باشد که سال ها است مورد استفاده قرار می گیرد.
برای آشنایی با انواع لوله های فاضلاب روی لینک ضمیمه شده کلیک کنید.
آب هم از دیگر مواردی است که می توان به کمک لوله کشی زیرزمینی، انتقال داد و بدون هیچ مشکلی از آن بهره برد. در بسیاری از ساختمان های مسکونی برای اینکه در فضا صرفه جویی شود، از روش های روکار برای لوله کشی تا حد امکان استفاده نمی کنند و با روش زیرزمینی انتقال مایعات را انجام می دهند. در تأسیسات کارخانجات نیز از آنجایی که حجم موادی که قرار است انتقال پیدا کند بسیار زیاد است، بهترین روش لوله کشی زیرزمینی می باشد زیرا هم امنیت بسیار بالاتری دارد و هم به مشکل شلوغی فضا و پر شدن اطراف از لوله بر نمی خورند.
آیا لوله کشی زیرزمینی نیاز به تخصص دارد؟
لوله کشی زیرزمینی دارای اصول و استاندارد هایی است که رعایت نکردن آن ها موجب بروز مشکلات متعددی می شود. از همین رو لازم است که این کار را به دست افراد متخصص در زمینه تأسیسات و انتقال سیال بسپارید. بهتر است پروژه لوله کشی را به طور کامل در اختیار یک تیم متخصص قرار دهید که تجربه کافی در این موضوع را داشته باشد تا از مراحل اولیه یعنی تعیین مسیر برای لوله تا انتهای آن یعنی تست انتقال سیال را همان تیم انجام دهند.
سپردن کار به دست چند گروه در انجام کار مشکل ایجاد می کند و ممکن است اختلاف نظر در زمینه های مختلف باعث کاهش کیفیت خروجی شود، پس سعی کنید پروژه را به طور کامل به یک تیم متخصص تحویل دهید.
سعی کنید گروهی را برای انجام این کار انتخاب کنید که قبلاً تجربه این نوع لوله کشی را داشته اند و در تحویل پروژه های قبلی خود موفق بوده اند. این افراد بهتر از دیگران موانع کار را درک می کنند و راهکارهای بهتری برای رفع آن ها دارند.
نتیجه گیری
لوله کشی روش های مختلفی دارد. یکی از انواع متداول برای انتقال سیال، لوله کشی زیرزمینی است که کیفیت و امنیت بالایی دارد. این روش نسبت به سایر انواع لوله کشی طول عمر بیشتری نیز دارد. برای پیاده سازی روش زیر زمینی باید به متخصصان تأسیسات و لوله کشی مراجعه کنید. برای آَشنایی با مقاله های دیگر در زمینه ی لوله می توانید به سایت بازار اتصال مراجعه کنید.