۷ تفاوت لوله سبز و سفید چیست؟
در ابتدا لازم است بدانیم در ساختمان سازی یکی از مواردی که اهمیت بسیار زیادی دارد، لوله کشی ساختمان ها می باشد، هنگامی که لوله کشی ساختمان با کیفیت انجام نشود، مشکلات متعددی برای ساختمان به وجود می آید که می توان به ترکیدن لوله ها و یا نم زدن دیوارهای ساختمان اشاره کرد.
برای اطلاع از قیمت روز لوله گالوانیزه گلخانه ای ۱۴۰۱ کلیک کنید
برای جلوگیری از این اتفاق می توانیم با داشتن شناخت کافی درباره اینکه لوله چیست؟ انتخاب درستی برای لوله ساختمان داشته باشیم. دو نوع لوله متداول که در ساختمان سازی کاربرد دارند لوله سبز و لوله سفید است که در این مقاله قصد داریم به معرفی آن ها و بررسی تفاوت لوله سبز و سفید به طور کامل بپردازیم.
لوله سبز چیست؟
در گذشته یکی از مشکلاتی که ساختمان سازان با آن رو به رو بودند، پایین بودن کیفیت لوله های به کار برده در لوله کشی ساختمان بود. آن ها نیاز به متریالی داشتند که در برابر رطوبت مقاوم و همچنین زنگ نزند تا دوام زیادی داشته و سال ها عمر کند. پیش تر از لوله های فلزی استفاده می کردند، که این نوع لوله ها علاوه بر اینکه وزن زیادی داشتند، هزینه برهم بودند.
برای اطلاع بیشتر از انواع لوله های ساختمانی کلیک کنید: معرفی ۶ مورد از انواع لوله های تاسیساتی و ساختمانی
همچنین لوله های فلزی بعد از چند سال در موارد زیادی دچار فرسودگی و شکستگی می شدند. به همین دلیل افراد فعال در این زمینه به دنبال جایگزین مناسبی برای این لوله ها بودند که به متریال پلی پروپلین رسیدند. لوله های پلی پروپلین یا همان لوله سبز در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاوم هستند و علاوه بر این موضوع قیمت مناسب تری نسبت به لوله های فلزی دارند. صرفه اقتصادی در کنار ویژگی های بهتر نسبت به لوله فلزی باعث شد تا لوله های سبز جایگزین لوله های فلزی شوند.
لوله سفید چیست؟
با پیشرفت فناوری های لوله کشی و گسترش یافتنِ استفاده از مواد پلیمری لوله های سفید نیز وارد این صنعت شدند. لوله های سفید نیز از پلی پروپلین ساخته می شوند و نوعی از لوله های سبز به شمار می روند. این نوع لوله از نظر ویژگی و متریال به کار رفته شبیه به لوله سبز است. لوله های سفید به عنوان جایگزین برای لوله های (گالوانیزه، فولادی و مسی) در لوله کشی به کار گرفته می شوند.
برای آشنایی با انواع لوله های فولادی کلیک کنید: لوله فولادی چیست؟
ویژگی که باعث شده لوله سفید جایگزین دیگر انواع لوله ها در حوزه سرمایشی و گرمایشی شود، مقاومت بالای آن و همچنین توانایی تحمل فشار آب در دمای بین بیست تا هشتاد و پنج درجه سانتیگراد است. لوله سفید در ساخت رادیاتور، کولر های آبی و دیگر سیستم های سرمایشی و گرمایشی استفاده می شود. لوله سفید در واقع نوعی از لوله سبز است، تفاوت این دو لوله در فرایند ساخت آن ها می باشد. همین فرایند ساخت متفاوت باعث تفاوت در ویژگی های این دو نوع لوله و متعاقباً تفاوت در کاربرد آن ها شده است.
تفاوت لوله سبز و سفید از نظر ویژگی
لوله سبز و سفید هر دو از یک جنس هستند و متریال اصلی هر دو آن ها پلی پروپلین می باشد، اما چیزی که این دو لوله را از یکدیگر متمایز می کند پروسه ساخت آن هاست که باعث ایجاد تفاوت هایی در خصوصیات این دو نوع لوله می شود. در ادامه برخی از این ویژگی ها را بیان می کنیم.
جنس (متریال اولیه)
شاید بتوانیم بگوییم مهم ترین تفاوت لوله سبز و سفید متریال اولیه به کار برده شده در ساخت آنهاست. همان طور که پیش تر اشاره شد، متریال اولیه ساخت هر دو نوع لوله پلی پروپلین می باشد، اما لوله های سبز دارای دو مشکل بودند که در ادامه آن هارا بیان می کنیم.
اولین مشکل این بود که این لوله ها پس از گذشت مدتی بوی نامطبوعی تولید می کردند که باعث آزار ساکنین می شد و دوم اینکه پس از گذشت مدت کوتاهی این لوله ها سیالی که در آن ها جریان داشت را بد طعم می کردند. این اتفاق موجب می شد که ساکنین را مجبور به تعویض لوله ها کنند. این دلایل سبب شد تا تغییر جزئی در ساختار لوله به وجود آورند. تغییرات به عمل آمده در ساختار لوله باعث شد که رنگ آن از سبز به سفید تغییر کند.
مقاومت شیمیایی
به طور کلی از آنجایی که هر دو لوله از مواد پلیمری ساخته شده اند، مقاومت خوبی در برابر محیط های مختلف می توانند از خود نشان دهند. این لوله ها در برابر مواد شیمیایی، محیط های قلیایی و اسیدی مقاوم هستند. خاصیت مهم دیگری که در این دو نوع لوله وجود دارد، عدم رسوب پذیری است. عدم رسوب پذیری باعث می شود تا در مسیر این لوله ها جلبک به وجود نیاید و راه لوله ها سد نشود.
این مزیت باعث شده تا از این لوله ها بتوان در شبکه آب رسانی و انتقال دیگر سیالات استفاده کرد. اما در لوله سفید مقاومت در برابر دما بیشتر از لوله سبز است و از آن بیشتر در سیستم های سرمایشی و گرمایشی استفاده می شود.
محل نصب
سومین تفاوت لوله سبز و سفید تفاوت در محل نصب آن ها است. معمولاً از لوله سفید در محل هایی استفاده می شود که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در معرض تابش نور است. از آنجایی که مقاومت در برابر پوسیدگی در لوله سفید بیشتر است، معمولاً در فضا هایی که لوله قرار است در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرد از لوله سفید استفاده می کنند.
از لوله سبز در موقعیت هایی استفاده می شود که قرار نیست لوله در معرض تابش نور باشد. در واقع به طور کلی از لوله سفید در محیط باز و بیرون از خانه استفاده می شود و از لوله سبز در داخل خانه، اما باید توجه داشته باشید که لوله سفید را در داخل خانه نیز می توان به کار برد.
کارایی و کاربرد
اساسی ترین تفاوت لوله سبز و سفید تفاوت در کاربرد و کاراریی آن ها می باشد. همان طور که اشاره شد، در لوله های سفید ساختار کمی متفاوت است و همین باعث شده تا کاربردهای این دو نوع لوله باهم تفاوت داشته باشند.
متداول ترین و اصلی ترین کاربرد لوله سفید در تصفیه آب، لوله کشی ساختمان، بیمارستان، هتل و همچنین لوله کشی ذخیره است. شبکه آب رسانی شهری، سیستم تهویه، آب یاری تحت فشار، کشاورزی، محیط هایی که در معرض مواد اسیدی و قلیایی قرار دارند و لوله کشی سیستم های سرمایشی و گرمایشی ساختمان از دیگر کاربردهای لوله سفید است.
علاوه بر موارد ذکر شده از لوله سفید برای محیط های داخلی نیز می توان استفاده کرد و برای پارکینگ ساختمان، لوله کشی باغچه و آبیاری گل و گیاهان لوله سفید مناسب است. در طرف دیگر از لوله سبز در انواع سازه های ساختمانی، صنایع غذایی، لوله کشی حرارتی ساختمان، خطوط هوایی متراکم، لوله کشی فاضلاب و صنعت کشتی سازی استفاده می شود.
هزینه
از دیگر فاکتور هایی که در آن تفاوت لوله سبز و سفید پیداست، قیمت می باشد. قیمت گذاری لوله ها بر اساس معیارهای مختلفی انجام می شود و عوامل متفاوتی در قیمت لوله ها تأثیر گذار می باشند. متریال استفاده شده برای تولید لوله یکی از تأثیرگذارترین عوامل در قیمت لوله است. نوع کاربری و برند تولید کننده لوله نیز موارد دیگری هستند که بر روی قیمت لوله تأثیر گذار می باشند.
همچنین کیفیت تولید هم نقش اساسی در تفاوت قیمت بین انواع مختلف لوله ها دارد. لوله های پلی پروپلین به دلیل خواص بهتر و کارایی بیشتری که نسبت به لوله های فلزی دارند قیمت بالاتری دارند. به طور معمول قیمت لوله سبز بر اساس متراژ تعیین می شود، لوله های سبز معمولاً در شاخه های چهار الی شش متری تولید می شوند. لوله های سفید با طول چهار متر تولید می شوند و بر اساس واحد طول قیمت گذاری می گردند.
شرکت سازنده
عامل دیگری که به عنوان تفاوت لوله سبز و سفید از آن یاد می شود، برند تولید کننده آن ها است. کیفیت لوله های تولیدی در برند های مختلف با توجه به کیفیت متریال استفاده شده، کیفیت تولید و نظارت بر روی خطوط تولید متفاوت می باشد. هر برند برای تولید لوله و عرضه آن به بازار استانداردها و قواعد خاص خود را دارد که باعث می شود محصول خروجی با دیگر برند ها تفاوت داشته باشد.
لوله سفید و سبز نیز در برند های مختلف کیفیت های متفاوتی دارند. این نوع لوله برای اولین بار توسط شرکتی به نام Green Pipe تولید شد به همین دلیل به لوله سبز معروف شدند. این نوع لوله ها در دو نوع، با اتصالات آن تولید و روانه بازار می شوند.
نتیجه گیری
در این مقاله متوجه شدیم که لوله های سبز و سفید با توجه به کاربرد موثر و ویژگی های منحصر به فردی که دارند جایگزین های بسیار خوبی برای لوله های فلزی شدند زیرا لوله های فلزی دچار خوردگی و شکستگی می شدند؛ اما از آنجایی که لوله های سبز در مواردی باعث تولید بوی ناخوشایند و یا تغییر مزه آب درون لوله می شوند، در ساختار آن ها تغییراتی ایجاد کردند که منجر به تولید لوله سفید شد. برای آشنایی با انواع لوله های صنعتی می توانید به مجله ی علمی بازار اتصال مراجعه کنید.