مهم ترین اصول لوله کشی برق ساختمان
در این مقاله قصد داریم بدانیم اصول لوله کشی برق ساختمان و انواع روش لوله کشی برق چیست؟ و اصلا چرا باید سیم های برق را داخل لوله قرار بدهیم؟ در حال حاضر در ساختمان ها، رایج ترین نوع سیم کشی، به شکل کابل غیر فلزی با یک روکش پلاستیکی محافظ است. بنابراین انتخاب نوع مناسب لوله در لوله کشی برق، برای محافظت از سیم کشی در برابر آسیب، ضروری است. برای انتخاب بهتر لوله بهتر است بدانید لوله چیست؟ و با مشخصات فنی انواع لوله آشنا شوید.
لوله کشی برق، حفاظت کاملی در برابر برق گرفتگی برای ساختمان ها ایجاد می کند. به طور کلی، لوله ها به سیم های مختلف اجازه می دهند تا جریان را به طور ایمن در سراسر یک مسیر انتقال دهند. در این مقاله با اصول لوله کشی برق ساختمان آشنا می شویم. همچنین به بررسی تجهیزات مورد نیاز و مراحل انجام آن می پردازیم. برای اطلاع از اصول لوله کشی گاز ساختمان روی لینک ضمیمه شده کلیک کنید.
اصول لوله کشی برق ساختمان چیست؟
به طور کلی، لوله برق کانال یا مسیری است که می تواند در بسیاری از بخش های ساختمان قرار گیرد. در واقع سیم از طریق لوله های برق، به نقاط مورد نیاز کشیده می شود. لوله کشی برق یکی از اصلی ترین تجهیزات و لوازم برقکاری در صنعت ساختمان سازی است. این مسیرها برای هدایت و محافظت از سیم کشی، نظم بخشیدن به ساختمان و افزایش امنیت ایجاد می شوند.
قبل از استفاده از لوله برق، باید قوانین و اصول لوله کشی برق ساختمان را بررسی کنید. زیرا شرایطی برای تعیین ضخامت، شیار زنی، تعداد و نصب لوله ها در هر ساختمان وجود دارد. به طور کلی، لوله ها با مواد مختلفی مانند الیاف، فلز و پلاستیک بر اساس نیاز ساخته می شوند. سپس توسط مهندسان یا برقکاران در محل ساختمان و تجهیزات الکتریکی نصب می گردند.
کانال تلگرام بازار لوله و اتصالات ایران
این لوله ها علاوه بر عبور و پوشش سیم برق، برای سیم تلفن، فیبر های نوری و کابل های دوربین مدار بسته نیز استفاده می شوند. لوله کشی برق به دو صورت روکار و توکار برای آسان تر شدن تعمیرات و تعویض سیم ها در آینده، انجام می شود.
مزایای لوله کشی برق در ساختمان چیست؟
از ویژگی های انواع لوله کشی برای هدایت سیم های برق در ساختمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیستم های سیم کشی ضد آب
- نظم دهی و زیباسازی ظاهر ساختمان
- محافظت در برابر آتش سوزی
- طول عمر بالای سیستم برق ساختمان
- تعمیر و نگهداری آسان سیم های فرسوده در آینده
- مقاوم در برابر خوردگی
- محافظت در برابر شوک الکتریکی
- تعویض راحت کابل های آسیب دیده
- محافظت در مقابل مواد شیمیایی و رطوبت
انواع لوله کشی برق ساختمان کدام است؟
طبق اصول لوله کشی برق ساختمان، چندین روش مختلف برای انتقال برق کنتور و جعبه تقسیم به هر نقطه از ساختمان، وجود دارد. به گونه ای که پس از قرار گرفتن دیوار ها و سقف ها، این مسیر ها، پنهان می شود. در ادامه به بررسی انواع لوله کشی برای انتقال برق در ساختمان می پردازیم.
لوله کشی برق با لوله های پی وی سی
لوله برق پی وی سی (PVC)، یکی از پرمصرف ترین تجهیزات برقکاری در صنعت ساختمان سازی است. لوله های پی وی سی، از جنس پلاستیک فشرده هستند و انعطاف پذیری بالایی دارند. این محصولات در مقابل لوله های فولادی بسیار سبک تر و ارزان قیمت تر هستند.
لوله های برق PVC، به شکل خرطومی با کاربرد های فراوان نیز تولید می شوند. این لوله ها با حالت فنری، بدون شکستگی و ترک خوردگی طول عمر بسیار بالایی دارند. مقاومت در برابر فشار و ضرب دیدگی، غیر اشتعال بودن، عدم واکنش با مواد شیمیایی و اسیدی، انعطاف پذیری بالا، وزن پایین، عایق رطوبتی، طول عمر بالا، قیمت مناسب و همچنین نصب آسان آن مهمترین ویژگی های این لوازم برقکاری ساختمان است.
لوله های پی وی سی در اندازه ها و ضخامت های مختلفی تولید شده و معمولاً برای زیر سقف های بتنی استفاده می شوند. برای خرید این لوله های مقاوم برق با کارشناس بخش فروش سایت تماس بگیرید.
- ۰۲۱۶۶۶۴۴۹۹۹ خط ویژه
- ۰۹۱۲۵۰۸۱۳۵۱ تلفن همراه
لوله کشی برق در ساختمان با لوله های پلی آمید
لوله های پلی آمید، یکی از پرکاربرد ترین لوله های برق در صنعت ساختمان سازی هستند. این لوله ها در شکل های بدون خط، خط دار و دوجداره تولید می شوند و جنس لوله های پلی آمید از پلاستیک بسیار سبک و انعطاف پذیر است. یکی دیگر از مزیت های این نوع لوله این است که قیمت لوله پلی آمید نسبت به لوله های دیگر ارزان تر است.
انعطاف پذیری بالا، سبکی وزن، استحکام و دوام بالا، مقاومت در برابر سایش، عدم شکستگی و خمیدگی از مزایای مهم لوله های برق پلیمری است. تنها عیب این لوله ها، شعله ور شدن آن در هنگام آتش سوزی است. لوله های برق پلی آمید، به دلیل سبک بودن و نداشتن وزن اضافی، در بسیاری از ساختمان ها استفاده می شوند.
لوله کشی برق با لوله های گالوانیزه سرد و گرم
لوله گالوانیزه برق، در دو نوع سرد و گرم تولید شده و برای زیرگچ کاری ساختمان های تجاری، مسکونی، مدارس و بیمارستان ها کاربرد دارند. لوله های گالوانیزه گرم آبکاری شده در محیط خارجی و نوع سرد آن در فضا های داخلی و توکار کاربرد دارند.
مقاومت بالا در برابر ضربه، فشار و گرد و غبار محیط از مزایای لوله های گالوانیزه هستند. عدم دوام در برابر رطوبت و خوردگی تنها ایراد این لوله ها است. این محصولات در سایز و دما های مختلف آبکاری شده و طول عمر متفاوتی دارند. از لوله های بزرگ برای عبور کابل های ضخیم برق و از لوله های کوچک برای سیم های نازک استفاده می کنند.
برای دانستن تفاوت لوله گالوانیزه گرم و سرد می توانید روی لینک ضمیمه شده کلیک کنید.
لوله فولادی مشکی، گالوانیزه درز جوش، گالوانیزه عمقی داغ، گالوانیزه بدون درز، از انواع این لوله های برق هستند که ضد انفجار و قابل انعطاف می باشند. این محصولات مقاومت فشاری بالایی دارند، به همین دلیل با دستگاه لوله خم کن فرم داده و در فضا های ساختمان استفاده می کنند.
برای خرید لوله گالوانیزه برق در سایز های مختلف با کارشناسان ما تماس بگیرید.
لوله کشی برق با لوله های خرطومی
لوله های خرطومی، یکی از قدیمی ترین لوله های برق در ساختمان ها هستند. این لوله ها عایق بوده و در مناطق خشک به صورت توکار استفاده می شود. انعطاف پذیری بالا و مقرون به صرفه بودن آن از مزایای این لوله های برق است. همچنین استقامت پایین و شکنندگی از معایب آن است. لوله های خرطومی به دلیل جنس فلزی، مقاومت بالایی دارند و کاربرد زیادی در فضا های کارگاهی و صنعتی دارند.
استاندارد لوله کشی برق ساختمان
قوانین و استاندارد های اصول لوله کشی برق ساختمان، توسط وزارت مسکن و شهر سازی با هدف اﻳﻤﻨـﻲ، یهره وری مناسب، آسایش و مقرون به صرفه بودن خدمات وضع شده است. در این بخش برخی از استاندارد ها را بررسی می کنیم.
- ﻗﻄﺮ داﺧﻠﻲ ﻟﻮﻟﻪ برق باید ۱.۳ برابر ﻗﻄﺮ دﺳﺘﻪ سیم و کابل باشد.
- سیم ها و کابل ها باید پس از پایان لوله کشی برق به داخل آن هدایت شوند.
- لوله کشی برق در کف باید با جنس فولادی یا پلاستیکی مقاوم باشد.
- ﻟﻮﻟﻪ ﻫﺎی روﻛﺎر با ﺑﺴت های دو ﭘﻴﭽﻪ و با فاصله حداقل ۶ میلی متر نصب شوند.
- بین جعبه تقسیم ها نباید بیش از چهار خم ۹۰ درجه قرار گیرد.
- لوله ها را فقط با اره بریده و لبه تیز آن ها را صاف کنید.
ابزار لازم برای لوله کشی برق ساختمان
برای اجرای مراحل لوله کشی برقکاری در ساختمان نیاز به تجهیزات مخصوصی است. قطعه بوشن، تبدیل، زانو لوله، ابزار وابسته به اتصالات در دار، جعبه تقسیم گرد، گیره لوله، آچار لوله گیر، آچار کلاغی، برقو و انواع بست لوله های برق، از اصلی ترین لوازم این کار هستند.
مراحل لوله کشی برق ساختمان
اجرای مراحل با اصول لوله کشی برق ساختمان، برای رعایت اقدامات ایمنی همراه است. کشیدن نقشه ساختمان، اجرای نقشه در محیط کار برای ایجاد خط تراز، شیار زنی مسیر لوله ها، سوراخ کردن محل قوطی کلید ها، نصب لوله ها و عایق کاری اتصالات از مراحل انجام این کار است؛ که باید توسط برقکار حرفه ای انجام شود.
سؤالات متداول
چند نوع لوله کشی برق ساختمان وجود دارد؟
به طور کلی لوله کشی برق با لوله های پی وی سی، خرطومی، پلی آمید، گالوانیزه سرد و گرم و خرطومی پلاستیکی انجام می شود. توجه داشته باشید همه این روش ها طبق اصول لوله کشی برق ساختمان انجام شود.
لوله کشی برق در ساختمان چیست؟
لوله یا مجرای برق، مسیری است که برای محافظت و هدایت سیم کشی الکتریکی در ساختمان یا سازه غیر ساختمانی استفاده می شود. این لوله ها، به عنوان پوشش محافظ برای جلوگیری از آسیب به سیم یا عایق آن استفاده می شوند.
تفاوت لوله کشی برق ساختمان از کف و سقف چیست؟
مراحل لوله کشی برق از کف به نسبت سقف با سرعت بیشتری انجام می شود. این روش با توجه به فاصله محل کلید و پریز تا زمین، لوله کمتری مصرف شده و مقرون به صرفه است. ولی در جهت ایمنی بیشتر اصول لوله کشی برق ساختمان، نصب لوله برق در کف مکان های مرطوب مثل حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه ممنوع است. در این مکان ها از لوله کشی در سقف استفاده می شود.
لوله کشی برق ساختمان توکار چگونه است؟
در این روش، مسیر لوله کشی برق و سیم ها، از داخل دیوار و زیر گچ عبور می کند. لوله کشی توکار، زیبایی و ایمنی بیشتری دارد.
نتیجه گیری
در نهایت می توان نتیجه گرفت که لوله های برق برای محافظت از سیستم سیم کشی منازل، ساختمان های تجاری، اداری و فروشگاه ها در برابر رطوبت، گرد و غبار، بخارات شیمیایی و ضربه بسیار ضروری هستند. این لوله ها با مواد مختلفی مانند پلاستیک و فلز ساخته می شوند. استفاده از لوله برای عبور سیم یا کابل طبق اصول لوله کشی برق ساختمان، امنیت، کیفیت، سرعت و صرفه جویی در هزینه و زمان را به همراه دارد. برای آشنایی با انواع لوله های موجود می توانید به سایت بازار اتصال مراجعه کنید.
مقالاتی که درباره لوله خواندم، با ارائه اطلاعات دقیق و کاربردی، بسیار مفید بودند.