لوله پلیکا چیست؟ + انواع و کاربرد
قبل از اینکه بدانیم لوله پلیکا چیست؟ لازم است بگویم در لوله کشی ساختمان یکی از اصلی ترین مسائلی که مهندسین با آن مواجه هستند، انتخاب مصالح مناسب و با کیفیت است. در این سال ها پیشرفت صنعت باعث شده تا متریال های متنوعی در این زمینه تولید شود و دست مهندسان برای انتخاب نوع مناسب باز شود. یکی از لوله هایی که بسیار در ساختمان سازی پر کاربرد است، لوله پلیکا می باشد که از بیشتربن دلایل کاربرد آن، می توان به بالا بودن کیفیت و مقاومت لوله و پایین بودن قیمت لوله اشاره کرد.
لوله پلیکا یا همان PVC
در انجام لوله کشی ساختمان بسیار اهمیت دارد که از متریالی با دوام استفاده شود تا عمر لوله کشی بالا باشد و همچنین از بروز اتفاقات ناگوار برای سازه جلوگیری شود؛ زیرا ترکیدن سازه باعث نم زدن ساختمان و افزایش احتمال آوار شدن و خرابی می شود. به همین منظور فعالینِ در این حوزه سعی در کشف و تولید متریالی های با کیفیت و مقاوم تر داشتند تا هم ایمنی و هم عمر سازه را افزایش دهند.
لوله پلیکا چیست؟ یکی از انواع لوله ها می باشد که به خاطر ویژگی های منحصر به فرد مورد توجه مهندسین قرار گرفته است. لوله پلیکا از جنس پلیمر خاصی است که برای اولین بار در چین کشف شد. به افتخار کاشف این متریال نام این مدل لوله را پلیکا گذاشتند. لوله پلیکا در دو نوع PVC و UPVC تولید می گردد. این دو نوع چند تفاوت جزئی با یک دیگر دارند.
کانال تلگرام بازار لوله و اتصالات ایران
UPVC در واقع همان PVC می باشد با این تفاوت که آلیاژ آن نرم شده است. آیا می دانید فرمول شیمیایی لوله پلیکا چیست؟ کلمه PVC مخفف عبارت POLICHLOREETHYLENE می باشد که معنی آن پلی وینیل کلراید است که همان فرمول شیمیایی لوله های پلیکا می باشد. این محصول در بازار بسیار مورد استقبال قرار گرفت و همین موضوع سبب افزایش چشمگیر میزان تولید این نوع لوله شد. پلیکا به یک رقیب جدی برای دیگر انواع لوله هایی که در ساختمان سازی به کار می رفتند، تبدیل شد و به دلیل مزیت های زیادی که داشت، پرفروش ترین محصول در این زمینه گردید.
ویژگی های لوله پلیکا
بعد از دانستن اینکه لوله پلیکا چیست؟ به سراغ مزایا و ویژگی های آن می رویم. در واقع اصلی ترین دلیل محبوبیت لوله پی وی سی، مزیت ها و ویژگی های آن می باشد. اولین ویژگی مثبت آن مقاومت در برابر خوردگی می باشد. یکی از مسائل مهم در لوله کشی، دوام محصول در شرایطی است که از آن استفاده می شود. از آنجایی که لوله کشی ساختمان معمولاً در خاک انجام می گردد، باید متریال به کار گرفته شده بتواند در این محیط مقاومت کند.
لوله پلیکا در خاک دچار خوردگی نمی شود و دوام بالایی در این شرایط دارد که باعث شده یکی از بهترین گزینه ها برای انجام پروژه های تأسیسات ساختمانی باشد. علاوه بر این دارای وزن کمی است. قبلاً که از لوله های با جنس فولاد استفاده می شد، وزن آن ها زیاد بود و هم هنگام جابه جایی کار را سخت می کرد و هم در هنگام نصب ممکن بود به اپراتور آسیب وارد شود. اما پلیکا دارای وزن کمی است و کار با آن هم برای جابه جایی و هم نصب آسان می باشد.
برای دریافت لیست قیمت لوله پلیکا هواکشی 1401 روی لینک ضمیمه شده کلیک کنید.
ضد حریق بودن دیگر ویژگی موجود در این محصول می باشد. این لوله در برابر اشتعال و حریق مقاوم است و این ویژگی تا حد زیادی ایمنی ساختمان را افزایش می دهد. همچنین یک رسانای خوب برای الکتریسیته و حرارت است که سبب شده در صورت اتصال کابل برق به آن سرایت الکتریکی به دیگر بخش ها را شاهد نباشیم. ضریب انتقال حرارت نیز در این کالا پایین است و به راحتی حرارت را انتقال می دهد.
شاید برایتان سوال ایجاد شود که مهم ترین ویژگی لوله پلیکا چیست؟ در واقع اصلی ترین ویژگی لوله پلیکا که باعث شده بعد از گذشت ده ها سال هنوز هم ساختمان ها از آن برای لوله کشی فاضلاب استفاده کنند، قیمت ارزان آن است. ویژگی ها و قیمت پایین آن سبب شده تا در مقایسه با دیگر محصولات ارزش خرید بیشتری داشته باشد.
انواع لوله پلیکا
بعد از اینکه دانستیم لوله پلیکا چیست؟ حال می خواهیم بدانیم این محصول به چند دسته تقسیم بندی می شود. لوله های پلیکا به دو دسته تقسیم می شوند؛ معیار این تقسیم یکی بر اساس قطر و دیگری به صورت اصطلاحی که خود به سه دسته ی فشار قوی، متوسط و ضعیف تقسیم می شود می باشد. هر یک از این دسته ها کاربرد خاص خود را دارند.
از لوله فشار ضعیف برای درست کردن ناودانی استفاده می شود. علاوه بر آن از نوع فشار ضعیف برای کابل های برق نیز استفاده می گردد. همچنین در تهویه ساختمان و مکان های که فشار و تحمل بالا لازم نباشد از نوع فشار ضعیف استفاده می کنند.از دو نوع دیگر یعنی فشار متوسط و فشار قوی به طور معمول برای انتقال آب و فاضلاب استفاده می گردد و انتخاب نوع آن بسته به فشار سیالی که می خواهند به وسیله لوله پلیکا انتقال دهند، می باشد.
فشار قوی از استحکام بسیاری برخوردار می باشد و برای انتقال سیال در فواصل زیاد و یا انتقال فاضلاب کارخانه ها که حجم سیال بسیار زیاد است، استفاده می شود. نوع دیگر دسته بندی این کالا بر اساس قطر است که از شانزده میلی متر شروع شده و تا چهارصد میلی متر وجود دارد. شما براساس حجم سیال، فشار مورد نیاز و دبی دلخواه می توانید مورد مناسب برای خود را انتخاب نمایید.
اتصالات پلیکا
در پروسه لوله کشی در مراحلی لازم است تا مسیر لوله کشی را تغییر دهید یا از لوله چند انشعاب بگیرید که برای انجام این فرایند ها نیاز دارید که از اتصالات استفاده کنید. با کمک اتصالات می توانید جهت لوله کشی را تغییر دهید و آن را به مسیر دلخواه هدایت کنید. برای انجام این فرایند ها می توانید از اتصالات پلیکا استفاده کرده که با لوله هایی از همین جنس کاملاً سازگار هستند. این اتصالات شامل زانویی ۹۰ و ۴۵ درجه، سه راهی و موارد دیگر می باشد. این اتصالات به صورت چسبی به لوله متصل می گردند و باید از چسب پلیکا برای چسباندن اتصالات به لوله استفاده کنید.
موارد استفاده و کاربرد لوله پلیکا
می خواهیم بدانیم کاربرد لوله پلیکا چیست؟ لوله PVC یکی از پرکارترین انواع لوله ها به شمار می آید و در حوزه های مختلفی از آن ها استفاده می کنند. این نوع لوله به خاطر خاصیت بهداشتی بودن و همچنین سطح صاف و صیقلی داخل آن، قیمت مناسب، آسانی حمل و نقل و نصب، طرفداران بسیاری پیدا کرده است. مهم ترین و رایج ترین کاربرد این محصول در لوله کشی آب و فاضلاب می باشد.
بیشتر بدانید: انواع لوله های فاضلاب ساختمانی
در ساختمان سازی از آنجایی که هزینه تمام شده اهمیت بسیار زیادی دارد و بودجه پروژه محدود است، بسیار مهم می باشد که از متریال هایی استفاده شود که علاوه بر کیفیت و بازده بالا مقرون به صرفه نیز باشند و به همین دلیل از این نوع لوله در ساختمان سازی استفاده می کنند. کاربرد دیگر آن در سیستم تهویه و بخش برودتی ساختمان است.
علاوه بر آن در صنعت و شهر سازی هم برای تأسیسات مختلف از این نوع استفاده می کنند. شرکت های صنعتی برای انتقال فاضلاب و ضایعات خود به طور معمول این محصول را به کار می برند. همچنین از آن ها به عنوان حمایت و عایقی برای سیستم های برقی و مخابراتی استفاده می گردد.
نحوه نصب این لوله
برای نصب این نوع لوله لازم است که ابتدا نقشه لوله کشی، را رسم کرده و مسیر لوله ها را مشخص کنید. سپس این مسیرها باید کنده شود. در مرحله کندن باید توجه داشته باشید که این کار را با عمق مناسب انجام دهید، به طوری که هم لوله ها در معرض آسیب قرار نگیرند و هم در صورتی که نیاز به تعمیر بود، دسترسی به آن ها سخت نباشد. سپس لوله ها را در ابعاد مناسب برش زده و در مسیرهای طراحی شده قرار دهید. حتماً دقت کنید که برش های کاملاً یک دست و عمود باشند.
در این مرحله با استفاده از اتصالات لوله های برش زده شده را به هم متصل کنید. پس از آن اتصالات و مسیر لوله کشی را کاملاً چک کرده و از متصل بودن لوله ها اطمینان حاصل کنید. سپس لوله را به منبع وصل کرده و لوله کشی را با فشار کم تست نمایید. در صورت عدم وجود مشکل روی لوله خاک بریزد تا در زیر زمین دفن شوند. عیب یابی یکی از مهم ترین بخش ها در این پروسه می باشد، زیرا اگر به درستی انجام نشود، مشکلات زیادی از جمله ترکیدگی لوله ها به وجود می آید.
نتیجه گیری
در مقاله لوله پلیکا چیست؟ سعی کردیم درباره تمام ویژگی های این نوع لوله صحبت کنیم و بیان کردیم لوله پلیکا یکی از اقتصادی ترین انواع لوله ها می باشد که علاوه بر قیمت مناسب کارایی بالایی هم دارد. این نوع لوله در سایز های مختلفی تولید می شود و نسبت به فشار و حجم سیالی که قرار است انتقال داده شود، نوع مناسب آن انتخاب می شود. این محصول هم کاربردهای خانگی و هم کاربردهای صنعتی دارد. برای آشنایی با انواع لوله های موجود می توانید به سایت بازار اتصال مراجعه کنید.